Geplaatst op

Hoe leer ik mijn kat af om aan mijn meubels te krabben?

Krabt je kat je nieuwe bank kapot? Erg vervelend! Lees verder om uit te zoeken wat je er tegen kunt doen!

Om je kat af te leren om aan je meubels te krabben is het allereerst ontzettend belangrijk om te begrijpen waarom een kat aan je meubels krabt. Katten en krabben zijn namelijk aan elkaar verbonden. Krabben is een natuurlijk gedrag van katten en daarom niet af te leren. Het enige wat helpt is om alternatieven aan te bieden. Zoals in de vorm van een krabpaal, het nut de en noodzaak van een krabpaal is reeds eerder besproken.

Het is dus belangrijk om alternatieven aan te bieden om te kunnen krabben. Dit kan een krabpaal zijn maar het kan ook een kleed zijn waar je kat aan mag krabben. Belangrijk is dat je alternatieven aanreikt die passen bij je kat. Sommige katten krabben graag horizontaal en andere verticaal. Houd hier rekening mee met het selecteren van krabpalen. Krabt je kat graag aan een bepaald materiaal? Zorg dan dat dit materiaal is verwerkt in je krabpaal. Kan je dit niet vinden? Wellicht kunnen wij iets voor je betekenen middels door ons geleverd maatwerk.

Een goed voorbeeld van een speelse krabpaal die aantrekkelijk is voor de kat

Heb je voldoende alternatieven in huis dan is het tijd om je kat te leren je nieuwe krabpaal te gebruiken. Belangrijk is dat je de kat op zijn eigen tempo de krabpaal laat leren kennen. Pak niet constant de kat op en zet deze bij de krabpaal. Dit vindt de kat waarschijnlijk irritant en kan averechts helpen. Leer de kat echter spelenderwijs de krabpaal te gebruiken. Hoe speelser de krabpaal hoe leuker de kat hem vaak vindt.  Je kunt ook proberen de krabpaal aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld de krabpaal in te smeren met kattenkruid of valeriaandruppels. 

Nu je een alternatief hebt om te krabben is het tijd om de oude krabplaats minder aantrekkelijk te maken. Doe dit door er bijvoorbeeld een glad laken of een stuk plastic overheen te leggen. De structuur vindt de kat minder aantrekkelijk. Laat dit laken liggen totdat de kat gewend is aan de nieuwe krabpaal. Haal daarna het laken pas weg.