Geplaatst op

Waarvan worden onze krabpalen gemaakt?

Wij maken onze krabpalen van de volgende drie houtsoorten.

  • (Nieuw) Steigerhout
  • Berkenstammen
  • Pallet hout

Berkenstam

Wat is steigerhout?

Steigerhoutplanken worden gemaakt van naaldhout en worden veelal in de bouw gebruikt. Normaliter zijn steigerplanken 32mm dik, 200 mm breed en 5000mm lang. Weersinvloeden zoals de zon en ook de massieve dikte van de planken zorgen voor een trendy en robuust ontwerp dat past in elke wooninrichting.  

Steigerhout heeft een lange vezel waardoor het hout zeer taai is. Door de lange vezels staat steigerhout erom bekend dat het snel vocht kan opnemen en dat steigerhout ook weer snel droogt. Het nadeel hiervan is dat steigerhout veel “werkt”. Dit wil zeggen dat het hout uitzet en krimpt door de verschillende weersinvloeden. 

Steigerhout komt uit Europese bossen en is een duurzame houtsoort.

Wat is het verschil tussen oud- en nieuwsteigerhout?

 

Nieuw steigerhout

Nieuw steigerhout is vers gezaagd vurenhout en is nog niet eerder gebruikt.  Nieuw steigerhout heeft een vrij lichte kleur. Binnen een aantal maanden zal nieuw steigerhout langzaam donkerder kleuren. 

Alle standaard modellen worden gemaakt van nieuw steigerhout. De reden hiervoor is dat het bewerken van nieuw steigerhout minder bewerkelijk is dan gebruikt steigerhout waardoor een beter eindproduct kunnen garanderen. Mocht je toch een krabpaal van gebruikt steigerhout willen hebben kun je contact opnemen.

 

Bovenstaand is “Krabpaal Sphynx”. De  foto is genomen toen de krabpaal net klaar was.Duidelijk is de lichte kleur van het hout te zien.

Bovenstaand is “kattenmeubel Siamees”, deze staat nu ongeveer 6 maanden op een beschutte plaats buiten. Duidelijk is de verkleuring te zien.Oud- /gebruikt steigerhout

Oud steigerhout zijn gebruikte steigerplanken. Dat wil zeggen dat de steigerplanken op de bouw zijn gebruikt voor een bepaalde periode. Deze gebruikte steigerplanken bevatten gebruikssporen afkomstig van de bouw en zijn onderhevig geweest aan de weersinvloeden. Als resultaat zijn gebruikte steigerplanken veelal grijzig van kleur en zijn sporen te vinden van het vorige leven in de bouw. Denk hierbij aan spijkergaten, schroefgaten, cementresten etc.

Wat zijn berkenstammen?

Berkenstammen zijn stammen van de berkenboom. De berkenboom is een zeer algemene boomsoort in Europa. Onze berkenstammen zijn voornamelijk afkomstig uit bossen uit Nederland, België en Zweden. 

Wij gebruiken berkenstammen omdat het erg robuust en stevig is en de bast van berkenbomen een goede structuur heeft waar een kat zich vol overgave aan kan krabben. Tenslotte ziet het er natuurlijk ontzettend leuk uit!

Wat is pallethout?

Krabpalen met huisjes hebben details van pallethout. Pallethout is hout dat is gebruikt op pallets. Net als steigerhout is pallethout vuren. Het pallethout dat wij gebruiken is gebruikt pallethout. Dit geeft de krabpaal een robuust karakter.